Sonbaharda bahçe bakımı nasıl olmalıdır? Öncelikli olarak dökülen yaprakları tırmık yardımı ile toplayarak alandan uzaklaştıralım. Bu yaprakları alan dışında bekleterek organik gübre olarak kullanabiliriz.
Bahçe toprağını bir çapa makinesi veya el aleti ile havalandırın. Kurumuş veya kırılmış dalları budayın. Bu dalları kesinlikle bahçenizde gübre, çit vs. gibi amaçlar için kullanmayın.
Bahçenize zarar vermemek adına bahçenizde bulunan ölü kökleri uzaklaştırın. Unutmayın sonbahar bakımı aynı zamanda da bahar hazırlığıdır, bu sebepten dolayı yazlık ve baharlık fidelerinizi bu aylarda ekmeye başlayın.
Bazı ekstrem hava koşulları olan bölgeler hariç fidan dikimi için en uygun ay Kasım ayıdır. Çim alanınızda mutlaka havalandırma işlemi yapın. Bahçe toprağınıza mineral takviyesi yapın.
.
Bahçenizde böceklenmeye karşı ilaçlama yapın. Havalandırma sonrası açık kalan alanlara gül, lale, nergis, kasımpatı gibi türlerle çiçeklendirme işlemi yapın.
.Sonbahar geldi diye sulamayı bırakmayın sadece daha az sulama yapın.
O zaman biraz da pratik bilgiye ne dersiniz?
Yağmur ve bereket ayı olan sonbahar ayları toprağın daha nemli olmasından dolayı fidan dikimi için bulunmaz bir kaftandır. Ayrıca bahçemize yeni renkler katmak istiyorsak bu aylarda da çiçek dikimlerini gerçekleştirmekten korkmayın. Ayrıca bahçemizde soğuğa hassas çiçeklerimiz mi var o zaman o çiçeklerimize gönül rahatlığı ile saksılara alarak ilkbaharda tekrar dikebiliriz. Aşırı boylanan çalı ve ağaçlarımızı bu aylarda budama yapalım. Kırılan ve sararan dalları direk alan dışını atalım ancak form ve şekil vermek için budadığımız dalları bir kenara koyalım.
Sonbaharda bahçe bakımı sırasında yapılacak en önemli şey, bitkilerin direncini artırarak onları kışa hazırlamak olacaktır. Bu aylarda ilaçlama ve gübreleme programlarını ihmal etmeyin.
Sulama işlemine devam etmeye özen gösterin. Mevcut yağış seviyesi bitkilerinizin ihtiyaçlarını karşılamayabilir.
Fidan dikmek için en uygun dönemlerden birinin sonbahar olduğunu biliyor muydunuz?
Yeni bitkiler ekmenin yanı sıra bahçenizdeki mevcut bitkilerin de bakımını ihmal etmeyerek bahçenizi kışa hazırlayabilirsiniz!
Sonbahar hava koşulları, don gelmeden önce yeni bitkiler ve ağaçlar dikmek için idealdir. Sonbaharda bitkileri veya ağaçları yuvalara yerleştirirken daha az “nakil şoku” olur. Bu dönemde, Dünya güneşten daha uzak ve daha soğuktur. Bu, terleme (terleme) yoluyla su kaybetme riskinin daha az olduğu anlamına gelir. Periyodik yağışlar ve kar yağışı, köklerin etrafındaki toprakta nem ve yerleşmenin sağlanmasına yardımcı olur. Hava soğuk olsa bile toprak güneşi sıcak tutar. Kökler, sonunda toprak donuncaya kadar büyümeye devam eder ve sonra tekrar büyürler. Sonbahar mevsiminde dikimden fayda sağlamanın bir diğer sebebi de dormansidir.
Daha önce bu kelimeyi duymuşsunuzdur fakat ne anlama geliyor biliyor musunuz? Ve neden önemli? Aynı ayılar gibi, uzun ömürlü bitkiler de sistemlerini güçlendirmek için dinlenme ihtiyacı duyduklarında kış uykusuna yatarlar.
Bu dormansidir! Uzun ömürlü bitkiler ve ağaçlar uykudayken bitki özsuları düşüktür. Sertleşirler. Fazla besin maddesi alamazlar. Yeşil renkleri solgunlaşır, narin yaprakları aşağıya düşer.
.
Dinlenirler ve dormansiye girmek için sonbaharda gelen daha soğuk havaları beklerler.
Basitçe anlatmak gerekirse; sonbahar sıcaktır fakat çok sıcak değildir; soğuktur, fakat çok soğuk değildir. Bu ahenk, bitkilerinizi ve ağaçlarınızı hava koşulları hala idealken toprağa yerleştirmek için mükemmel bir fırsat sağlar..
Sonbaharda dikimden fayda sağlayın, ağaç köklerinizin sıkıcı toprağa tutunmasına izin verin ve sonra ılık esintiler ve kuş cıvıltıları baharın geldiğini müjdelediğinde, gittikçe büyüyen bahçenizin ya da yeşil alanlarınızın keyfini çıkarabilirsiniz.
Sonbaharda fidan dikimi, fidanların baharda hızlı büyüme dönemine girmeden köklerin toprağa iyice yerleşmesi için ağaçlara oldukça geniş bir zaman tanır. Dolayısıyla ağaçlar iyi gelişirler..