Yeni Bir Yapı Malzemesi: Ahşap Lifli Beton
“Bilim adamları, kullanılmayan betonun ahşap liflerle geri dönüşümü için bir yöntem üzerinde çalıştılar. Orijinal betondan daha büyük eğilme mukavemetine sahip yeni bir yapı malzemesi ahşap lifli beton ürettiler. Bu çalışma, yeni beton üretimi ile ilişkili CO2 emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabilir.”
Beton, gökdelenler, köprüler ve evler gibi pek çok yapıda kullanılan, modern dünyamızın yapımında uzun zamandır tercih edilen gözde bir yapı malzemesi olmuştur.
Bununla birlikte, ülkeler sera emisyonlarını sınırlamaya çalıştıkça, beton üretimi, yoğun bir inceleme altına girmiştir. Beton, agrega – genellikle çakıl ve kırma taştan yapılmış – ve çimentodan oluşur. İnsanların atmosfere saldığı büyük miktarda karbondioksitin sorumlusu, çimento üretimidir
Tokyo Üniversitesi’nin bir parçası olan Endüstriyel Bilimler Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, atık ahşap katkısıyla, betonun geri dönüşümü için yeni bir prosedür geliştirdiler.
Ahşap, sertliğini yüksek oranda çapraz bağlı organik polimerler olan ligninden alır. Ahşap ve betonun birleşiminde, lignin betondaki boşlukları doldurur ve atık beton tozu ile karıştırıldığında ve ısıtıldığında yapışkan olarak işlev görür.
Araştırmacılar, karışım oranını, basıncını, sıcaklığını, presleme süresini ve su içeriğini ayarlayarak yöntemlerini optimize ettiler.
Beton ve ahşabın doğru oranını bulmak, en güçlü betonu elde etmek için kritik öneme sahipti.
Girdilerin doğru oranının, orijinal betondan daha fazla eğilme mukavemetine sahip yeni bir yapı malzemesi sağlayabileceğini buldular.
Bu araştırma, karbon emisyonlarını azaltmanın yanı sıra inşaat maliyetlerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.
Üst düzey araştırmacı Yuya Sakai, “Yaptığımız geri dönüştürülmüş ürünlerin çoğu, normal betondan daha iyi eğilme mukavemeti sergiledi” diyor. “Bu bulgular, yalnızca atık beton ve odun depolarını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda iklim değişikliği konusunu ele almaya yardımcı olan daha yeşil, daha ekonomik bir inşaat endüstrisine doğru bir hareketi teşvik edebilir.”
Geri dönüştürülmüş betonun biyolojik olarak parçalanabilir olması muhtemeldir, çünkü beton atığı ahşap bileşene bağlıdır. Yöntem, ahşap yerine, diğer bitkisel atıkların geri dönüştürülmesi için de genişletilebilir